Știm cu toții că cititul ne îmbunătățește gândirea logică, curiozitatea și ne relaxează. Dar copilul are 1 an, de ce i-am citi dacă oricum nu înțelege mare lucru? Ca să nu mai punem că se plictisește repede și pare că nici nu te ascultă, ci este mai interesat să pipăie paginile și să le rupă mariginile.

Deși aparent o activitate anacronică, în lumea ecranelor și cu atâtea jucării interactive, cititul își păstrează utilitatea de nedisputat și în zilele noastre. Abilitățile cognitive, curiozitatea, empatia, reglarea emoțiilor sunt doar câteva arii stimulate de cititul părinților, pe care le vom explora în acest articol. Regula de aur este: începe devreme și citește-i zilnic.

Beneficiile cititului

Toți părinții vor ca puiul lor să vorbească cât mai devreme și să se facă înțeles. Dar limbajul vorbit se construiește pe seama celui auzit, iar conexiunea dintre cuvânt și sensul său se realizează cel mai eficient prin citit. Astfel, citind împreună cu copilul, îi arătăm obiecte, animale, activități și în același timp le numim, făcând primul pas către dezvoltarea limbajului: înțelegerea lui. Prin repetiția sunetelor pe care le fac animalele, de exemplu, vom pune bazele silabelor și fonemelor (grupuri de sunete), încurajându-l pe copil să le repete și mai târziu, să le integreze în cuvinte.

Totodată, cititul îmbunătățește vocabularul copilului. Chiar dacă acesta nu vorbește încă, el înțelege noi cuvinte și realizează conexiunea scris-cuvânt auzit-obiect real. Abilitatea de a recunoaște litere apare la unii copii foarte devreme, în jur de 2-3 ani și va anticipa cititul. Este mai puțin important ca el să citească și mult mai important să realizeze legătura dintre cuvântul tipărit (simboluri) și cel auzit. În plus, cititul împreună este o activitate interactivă: copilul arată cu degetul, găsește anumite figuri, atinge și răsfoiește cartea, râde împreună cu părintele.

La vârsta de 4-5 ani, cititul împreună cu părinții ar trebui să fie deja un obicei zilnic, cultivat încă din perioada de sugar. Acum, copiii cărora li se citește mai frecvent demonstrează:

  • Memorie mai bună
  • Abilități de scris și citit mai bune la 7 ani
  • Vocabular mai bogat și sintaxă mai corectă a propozițiilor
  • Abilități cognitive generale peste vârsta lor (cu aproape 12 luni, dacă cititul este zilnic)

Un studiu din 2018 a descoperit încă un beneficiu al cititului: reducerea comportamentelor disruptive și a hiperactivității. Explicația ar putea fi că cititul poveștilor oferă copilului oportunitatea de a  explora noi puncte de vedere, de a se pune în pielea personajelor și a explora sentimente negative sau dificile. Totodată, el învață să verbalizeze aceste emoții și să reflecteze asupra lor, abilitate esențială pentru auto-reglarea comportamentului.

Cum să le citim copiilor

Cititul cu voce tare copiilor este esențial, dar și modalitatea în care o facem contează! Desigur, nu va fi de mare ajutor dacă îi lăsăm copilului de 3 ani o carte cu povești în brațe. Se va juca cu paginile, poate va privi și numi unele personaje sau activități, dar oportunitatea de învățare este mult mai semnificativă de atât.

Făcut corect și distractiv, cititul cu voce tare va încuraja dezvoltarea cognitivă, memoria, curiozitatea, reglarea emoțiilor și pregătește abilitățile școlare ulterioare. Iată câteva sfaturi pentru a avea parte de toate beneficiile acestei activități.

  • Cititul va fi un obicei zilnic, care se desfășoară într-un mediu ambiental calm, liniștit.
  • Majoritatea părinților preferă să citească înainte de culcare, când copilul este mai liniștit.
  • Cel puțin 15 minute în fiecare zi – este posibil ca la timpul acesta să ajungeți după ceva vreme. Nu forța copilul și ia o pauză dacă pare a se plictisi; cu timpul, atenția sa se va îmbunătăți, esențial este să integrezi acest obicei în rutina zilnică.
  • Lasă copilul să aleagă cartea, odată ce are preferințe, chiar dacă înseamnă că îi citești a zecea oară aceeași poveste.
  • Ține copilul în brațe și stai în așa fel încât să priviți amândoi cartea.
  • Citește cuvintele, mergând cu degetul pe sub ele și apoi explică și imaginile.
  • Include activități interactive: cere copilului să arate cu degetul, să repete sunetele sau mișcările produse de un anumit personaj (animale, instrumente muzicale, etc.).
  • Adresează-i întrebări privind povestea, personajele, acțiunile și consecințele lor.
  • Folosește cuvinte care descriu starea emoțională a personajelor și întreabă-l pe copil cum s-ar simți el în acea situație.
  • Citește și cărți cu rime.

 

Resurse suplimentare:

  1. Modalități distractive și eficiente de a citi copiilor
  2. https://www.education.vic.gov.au/documents/about/research/readtoyoungchild.pdf
  3. http://www.reachoutandread.org/FileRepository/ReadingAloudtoChildren_ADC_July2008.pdf
  4. https://pediatrics.aappublications.org/content/141/5/e20173393