Ce implică o consultație de psihiatrie pediatrică
- Dr. Ilinca Niță
- Medic specialist în Psihiatrie pediatrică
Copilul tău are semne îngrijorătoare privind felul în care se dezvoltă, reacțiile emoționale sau comportamentul. Sau poate medicul de familie, un alt specialist sau psihologul școlar ți-au recomandat să mergi cu copilul la o consultație de psihiatrie pediatrică. Dar la ce să te aștepți de la o consultație în această specialitate?
Problemele de sănătate ale celor mici sunt întotdeauna o sursă de mare îngrijorare pentru părinți, iar faptul că psihiatria are asociată niște stigme și frici sociale nu ajută deloc. Abordarea psihiatrului este, într-adevăr, diferită de a altor tipuri de medici. În acest articol voi detalia ce se întâmplă la o primă consultație de psihiatrie pediatrică, pentru a ști la ce să te aștepți, ce informații să ai disponibile, ce întrebări să adresezi.
Documente necesare
Pentru orice evaluare medicală, este bine să ai asupra ta documetele care să arate istoricul medical al copilului. Chiar dacă nu a avut probleme de acest tip și dacă nu ai mai fost la un psihiatru de copii, orice consult, internare, operație pot fi relevante. Istoricul medical informează psihiatrul atât asupra potențialelor cauze, cât și asupra tratamentului optim. De exemplu, tratamentul cronic pentru astmul bronșic contraindică unele medicamente psihiatrice. Analizele de laborator cele mai recente, inclusiv cele de rutină, pot și ele ajuta la diagnostic. Inclusiv ieșirea din maternitate poate fi utilă.
Dacă mergi deja la un psiholog sau psihoterapeut, este foarte util să îi soliciți acestuia un raport scris. Acesta ar trebui să includă testele și evaluările realizate, cât și progresul în psihoterapie, dacă aceasta este în desfășurare.
Documentele de identificare ale copilului și părinților sunt și ele obligatorii: copii după certificatul de naștere al copilului și buletinul cel puțin al unuia dintre părinți.
Consultațiile în contract cu casa de asigurări de sănătate sunt gratuite pe baza unui bilet de trimitere. Acesta trebuie eliberat cu cel puțin o zi înainte de consult de către medicul de familie sau un alt specialist. Valabilitatea sa este de 90 de zile. Pentru consultațiile contra-cost, nu este necesar un bilet de trimitere.
Cum se desfășoară evaluarea
Evaluarea psihiatrică implică mai multe componente:
- Evaluarea medicală a copilului
- Evaluarea psihiatrică a copilului
- Evaluarea familiei și a mediului de viață
Evaluarea medicală a copilului este un bilanț rapid orientat pe orice probleme fizice ar putea avea copilul. Minim se vor nota greutatea, înălțimea și semnele vitale (puls, tensiune arterială, după caz). Similar, un screening minim al sistemului nervos (mers, reflexe) este realizat când există orice suspiciune. Acestea se detaliază când există suspiciunea unor probleme.
Evaluarea psihiatrică se realizează din două perspective: a copilului propriu-zis (examen psihic) și a copilului prin părinte (anamneză). Examenul psihic include o serie de sarcini și întrebări adresate copilului, în funcție de vârstă. Acesta capată forma unui joc, uneori a unei întreceri. Peste 6-7 ani, accentul este pus pe comunicare, iar mai devreme, pe joc și desen. Scopul este evaluarea tuturor funcțiilor psihice (dezvoltare mintală, gândire, orientare, emoții, activitate), cu accent pe ariile care ar fi problematice.
Anamneza prin părinte va include întrebări privind semnele care i-au îngrijorat pe părinți. Întrebări posibile includ:
- De când a apărut această problemă?
- Cât de des se manifestă?
- Cum a fost copilul înainte de acest lucru?
- Există măsuri care au îmbunătățit problema? Dar care au accentuat-o?
Dacă vă îngrijorează un comportament mai rar, care ar putea să nu fie vizibil în cursul evaluării, este util să aduceți o înregistrare video cu acesta.
În plus, se adresează întrebări privind comportamentul uzual al copilului, deoarece micuții pot să fie timizi, inhibați sau speriați la prima întâlnire cu medicul și să refuze să participe la jocurile propuse pentru evaluare.
Evaluarea familiei și a mediului de viață este relevantă pentru a descoperi factorii care ar putea contribui la problemă, cât și cei care pot ajuta la rezolvarea ei. Deși medicul este cel care recomandă tratamentul, familia este cea care îl implementează și ei stau tot timpul cu copilul. Accentul se pune pe strategii care ajută copilul să recupereze. Modificări ale stilului de viață, metodelor de parenting pot fi extrem de puternice și valoroase pentru vindecare.
Știu că unele întrebări pot părea personale, dar toate sunt relevante pentru a înțelege copilul în mediul său de viață și a descoperi ce contribuie la problemă și cum am putea să o rezolvăm. Este important să vă amintiți că psihiatrul pediatric nu este acolo să vă judece sau învinovățească. Dacă nu sunteți siguri de ce primiți anumite întrebări sau vă simțiti inconfortabil, este bine să cereți explicații. Este crucial pentru evaluare să nu ascundeți informații importante care vi s-ar putea părea "rușinoase".
Cât durează o evaluare
În funcție de complexitatea problemei, o evaluare durează între 30 și 60 de minute. Majoritatea psihiatrilor de copii preferă ca prima evaluare să dureze aproape o oră. Deoarece este un domeniu complex, pot fi necesare mai multe evaluări până la stabilirea unui diagnostic final și a unui plan de tratament individualizat.
Ce urmează după evaluare
După evaluarea semnelor, simptomelor, a familiei și mediului, a documentelor aduse de către familie, medicul formulează un diagnostic și recomandările utile în situația respectivă. Unele probleme pot necesita investigații suplimentare (de laborator, imagistice, evaluare psihologică sau altele), caz în care diagnosticul este provizoriu. Tratamentul și planul de recuperare definitiv se realizează după ce medicul are toate datele necesare. În acest caz, se va stabili un al doilea consult, pentru a evalua datele suplimentare și a formula recomandări.
Atunci când medicul are toate informațiile necesare, va formula recomandări. Acestea pot include:
- Tratament medicamentos
- Psihoterapie
- Servicii conexe: logopedie, kinetoterapie
- Intervenții în cadrul familiei
- Intervenții la școală
- Modificări ale stilului de viață
Pentru fiecare dintre acestea, se explică raționamentul din spatele lor, durata tratamentului, cum se va monitoriza eficiența și posibilele efecte adverse.
Întrebări pentru medic
Știu că atunci când ajungeți la medic, îngrijorarea pentru copil, frica unui diagnostic grav, pot anula orice întrebări aveați când ați pornit de acasă. De aceea este util să le notați încă dinainte de a ajunge la cabinet. Întrebările utile pot include:
- Ce înseamnă acest diagnostic? Se cunosc cauze pentru el?
- Ce alte investigații sunt utile?
- Cât durează tratamentul?
- La ce îmbunătățiri ne așteptăm de la tratament și cât durează până apar?
- Ce efecte adverse poate da acest tratament? Ce facem dacă apar?
- Ce facem dacă nu funcționează tratamentul?
- Cum trebuie monitorizat tratamentul?
- Cum putem ajuta copilul în această perioadă?
Uneori, poate fi utilă o ședință de consiliere doar cu părinții pentru a elucida toate răspunsurile și a avea timpul necesar, dedicat înțelegerii problemei.